Hållbar styrning

Eurobitume bedriver ett långsiktigt arbete för att hjälpa organisationens medlemmar att förbereda kommande utmaningar i takt med att villkoren på marknaden förändras. Ett exempel är beslutet att bilda Bitumen Sustainability Steering Group (BSSG) med Carl Robertus från Nynas som ordförande.

Gruppen kommer att samla expertis från medlemsföretagen för att styra och ge vägledning på hållbarhetsområdet. Bland de ämnen som ska uppmärksammas ingår återvinning, klimatavtryck och användning av sekundära material, men givetvis också de övergripande hållbarhetsfördelarna med bitumen. Alla aktiviteter samlas i tre arbetsflöden: Produktens livscykelaspekter, Sekundära material samt Klimatförändringar/ Cirkularitet/ Hållbarhet.

Den information som gruppen tar fram ska vara vetenskapligt baserad och ge en realistisk och balanserad bild av hur bitumen kan bidra till en hållbar utveckling. Alla aspekter bör beaktas, såväl tekniska och socio-ekonomiska som sådana som rör HSE. Det gör det i sin tur möjligt att identifiera specifika teman som ska utredas vidare, presentera handlingsplaner och utveckla kommunikationsverktyg för olika målgrupper.

— Inom branschen vet vi att våra produkter kan bidra till en hållbar utveckling, men den insikten saknas på många håll i samhället i övrigt. Därför är det viktigt att de aktiviteter som initieras av BSSG verkligen visar att bitumen och asfalt tillhör de mest hållbara byggprodukterna på marknaden, sammanfattar Carl Robertus.

Diskussionen

Diskussionen: COVID-19-pandemin

Den pågående pandemin har drabbat alla länder hårt, såväl hälsomässigt som ekonomiskt. Men hur har det påverkat vägbranschen?

Projekt

Fartfylld kvalitetsbeläggning

Nordens modernaste racerbana är startklar att arrangera både Formel 1 och MotoGP-tävlingar. Vi har besökt den finska mästerskapsbanan KymiRing.

Projekt

Ryfylketunneln, Norge

Under 2013 inleddes den omfattande byggnationen av Ryfylketunneln och lagom till årsskiftet kunde trafiken släppas på. Det handlar om världens längsta och djupaste underjordiska vägtunnel, 292 m under havsytan, som utgör en del i det så kallade Ryfast-projektet.

Säkerhet

Säkerheten först

”Kom hem säkert” var temat när AggregateIndustries arrangerade en säkerhetsdag.

Noted

Värdet för kvalitet är lägre

Roberto Crotti, World Economic Forum (WEF), angående tillståndet för det europeiska vägnätet.

Läs intervjun om kopplingen mellan vägar och konkurrenskraft


Prenumerera!

Få din Bitumen Matters.

Klicka här för att få tidningen på svenska, engelska eller tyska.